Tornby-roser

I Tornby Klitplantage vokser mange slags vilde roser. Hertil kommer en rose, der ikke er en blomst, men er en misdannelse på pil-arterne gråpil og krybende pil. Misdannelsen skyldes at en galmyg har lagt sine æg i en knop i topskuddene på pile-buskene. Der dannes en galle, hvori myggelarven lever, mens den spiser af bladene. Disse bliver forkrøblede og bliver som en lille rose. Om foråret og sommeren er ’rosen’ grøn, og om efteråret tørrer fænomenet ind, men har stadig form som en rose.

IMG_7114a

På Skagen-egnen har man i mange år kaldt den såkaldte rose for en Skagensrose. Den bruges i tørret tilstand i dekorationer og som souvenir. Smykkebutikker og kunsthåndværkere har fundet på at forsølve roserne og dermed skabt unikke smykker.

IMG_7112aDisse ’roser’ kan findes mange steder i klitområderne her på egnen, og hvis de er fundet her, kan vi vel tillade os at kalde dem Tornby-roser.