Endnu et vrag på Tornby Strand

IMG_6189a IMG_6195a IMG_6197a

Som tidligere nævnt i et indlæg her på siden (se HER) dukkede dele af et vrag op ved Horsebækkens udløb på Tornby Strand i oktober 2014. Der var tale om en skibsside, og den er siden af vinterens storme flyttet til Yxenbækkens udløb, hvor vragresten ligger helt oppe i klitkanten.

Nu er endnu et vrag blevet meget synligt samme sted som det tidligere omtalte blev fundet. Det “nye” vrag har dog længe været synligt ved lavvande, men netop i dag var det meget synligt, som det ses af billedet. Dette vrag ser ud som om skibet er gået på grund med stævnen mod land. På midterste foto kan man se en enkelt spant af skibets anden side, som i så fald må være styrbords side. Som det ses på nederste foto, er skibet samlet med trænagler, og det tyder på en vis alder.

På trods af sammenfald i findested, er det langt fra sikkert, om de to vragrester drejer sig om samme skib. Som også nævnt i det tidligere indlæg, og som vist på www.vragguiden.dk, så ligger der flere vrag på denne strækning. Det er nok tvivlsomt, om dette vrag kan identificeres med sikkerhed, men det kunne være spændende, hvis det kan. Når der dukker vrag op på strækningen, tales der ofte om, hvorvidt det er det russiske krigsskib “Pervoj”, som forliste den 30.september 1758 på Krage Strand, men alle vrag kan jo ikke være Pervoj.

Tidligere talte man om Krage Strand, Tornby Strand og Revskær Strand fra Hirtshals Fyr til Liver Å, men i dag bruger man mest Tornby Strand som betegnelse for hele  strækningen.

Det kunne være spændende at høre vrag- og skibshistorisk kyndige om vraget, og det kunne også være spændende, om der blev foretaget en dendrokronologisk (ud fra det benyttede tømmers årringe) tidsfæstelse af det tømmer, som skibet er bygget af.