Gror der Pors på Tornby-egnen?

Nu står Porsen med rødbrune rakler og dufter skønt. Her i det nordvestlige Vendsyssel findes Pors fra Hirtshals og østover. Den er stedvis meget almindelig, således i den grønne trekant mellem Hovedvejen, Kystvejen og den nye Stenbjerg-udstykning (øst for fyret). Det er meget tæt på Tornby sogns grænse, men spørgsmålet er, om der gror Pors i selve Tornby sogn? Jeg har aldrig fundet arten dér. Den foretrækker sur jordbund og vil gerne gro med rødderne i fugtig jord. Jeg hører gerne fra folk, der har set Pors i Tornby Sogn.

Pors har gennem tiden været brugt mod skadedyr, i mad og drikke og mod hekse og trolde.  Pors er også blevet brugt til at sætte smag på øl, og man kan også i dag få øl med tilsat Pors. Vikingerne brugte den som tilsætning til deres søde mjød. Mest kendt nu om dage er Pors som smagsgiver til kryddersnaps – eller bjesk, som det hedder her på egnen. Her kan man bruge både rakler og blade.

Busken kan godt ligne en pilebusk, men hvis man nulrer rakler eller blade, kan man straks dufte den dejlige porseduft. Opskrift til porsebjesk kan findes på Tornby Bjesklaugs hjemmeside HER.

Senere tilføjelse: Pors er fundet ved Kærsgård Strandvej, altså i Tornby Sogn. Læs mere HER.