Kvan i klitten

Den store skærmplante Kvan af underarten Strandkvan kan i denne tid ses blomstre forskellige steder på egnen, blandt andet ved Åslyngen i Tornby Klit samt i den langstrakte strandsump på Kjul og Uggerby Strande. Kvan er spiselig, men man skal passe på ikke at forveksle den med giftige skærmplanter. Før i tiden var den meget brugt i egnene nord for os til at modvirke skørbug, og også her i landet var den meget skattet og anvendt før i tiden. Man havde ligefrem kvangårde. Den bruges i dag som smagsgiver i forskellige drikke, blandt andet bjesk. Desværre bliver Kvan af og til forvekslet med Kæmpe-Bjørneklo og derfor bekæmpet. Man skal derfor være sikker på sin bestemmelse, før man giver sig i kast med at nedslagte store skærmplanter. Kvan er en oprindelig dansk plante.

At Kvan har været værdsat gennem tiderne, kan man blandt andet se af dens latinske navn Angelica archangelica, for det første navn betyder engel og det andet navn betyder ærkeengel. Strandkvan har underartsnavn littoralis, som hentyder til, at den findes ved kyster.IMG_4704a