Den 16. juni 2024 fandt Morten Christensen fra Bindslev en ny fugleart for kommunen, nemlig en buskrørsanger. Den sad og sang i Nørre Kjul sommerhusområde. Det er fugleart nr. 317 i kommunen. Fotoet nedenfor er fra Skagen, hvor et eksemplar et set og hørt synge nogle dage den senere tid. Arten er de seneste år set og ikke mindst hørt i stadigt større antal i Danmark, og der har sågar været et ynglefund. Vi kan nok forvente flere observationer af arten for fremtiden.
Category Archives: Fugle
Tophejre er ny fugleart for Hjørring Kommune
Den 11/11-2023 blev en Tophejre opdaget ved Nygårds Mølle ved Dvergetved i Hjørring Kommunes allerøstligste forpost. En bæk danner her skel mellem Hjørring og Frederikshavn kommuner, og fuglen blev set i begge kommuner i perioden 11/11 – 18/11. Det var en ny fugleart for begge kommuner.
Ørkentornskade i Hirtshals
Den 20/7 2023 blev en sjælden fugle fra øst opdaget i Hirtshals, nemlig en ørkentornskade. Det er en fugl, der normalt lever i Centralasien, men den var altså kommet på langfart. Det er kun femte gang denne race af arten stor tornskade ses i Danmark. Seneste fund var i Skagen i 1997. Ørkentornskaden er mindre end den race af stor tornskade, der i Danmark især ses vinter, forår og efterår.
Fuglene er velkomne i Tornby Kirke
Folkene fra Twonby Arbejdslaug har lavet og opsat fuglekasser i tårnet ved Tornby Kirke
I mange år har mursejlere og bysvaler bygget reder i Tornby Kirkes tårn. Mange steder spærrer man ellers med net og lignende, så fuglene ikke kan komme ind i tårnet, men ikke i Tornby. Her er fuglene velkomne, fortæller graver og kirketjener Elisabeth Iversen.
Nu har fuglene fået ekstra gode forhold. De gæve og arbejdsomme folk i Twonby Arbejdslaug har lavet fine kasser til ugler og mursejlere af genbrugstræ fra Tornby Skaterpark. Nu har lauget sat kasserne op i kirketårnet – naturligvis efter aftale med Tornby-Vidstrup menighedsråd. Samtidigt har lauget fået lov til at lave åbninger for fuglene i nettene, der ellers lukker ind til tårnet. Og ikke nok med det, men arbejdslauget har lovet at komme jævnligt og feje og gøre rent i tårnet, hvis fuglene skulle tabe lidt.
I forbindelse med, at arbejdslauget af sikkerhedshensyn har fjernet store udgåede grene fra nogle af træerne i den gamle præstegårdshave, har de samtidig monteret 2 ugle-/tårnfalkekasser, nu hvor liften var lejet.
Poul Bastholm Nørgaard er medlem af arbejdslauget og samtidig fugleinteresseret, og han har været initiativtager og tovholder til at få kasserne sat op. – Fra gammel tid har svaler, ugler, spurve, alliker og mursejlere boet i kirkerne, påpeger Poul, men desværre er der mange steder ikke forståelse for, at fuglene også skal være her, og så er alle sprækker og huller blevet muret til og lukkede. – Derfor er det dejligt at både graver og menighedsråd her i Tornby har været positive i denne sag, slutter Poul.
Poul har været i kontakt med Dansk Ornitologisk Forening via Kurt Prentow, og her er man også meget positive for initiativet. Nu håber både ornitologerne og tornbyfolkene, at initiativet kan sprede sig til andre kirker. Det passer også godt med den generelle trend om at give mere plads til naturen, herunder på kirkegårdene, som et nyt projekt Grøn Kirke slår et slag for (www.gronkirke.dk).
Fotos: Poul Bastholm Nørgaard og Kurt Prentow.
Rødstrubet sanger er ny fugleart for Hjørring Kommune
Hjørring Kommune har fået en ny fugleart. Den 13/5 blev nemlig fundet en rødstrubet sanger for enden af Harevej i Nr. Lyngby. Fuglen, som var en han, var på stedet i 2 dage. Det er fugleart nr. 313, som gennem tiden er set i Hjørring Kommune. Se listen her http://tornbynatur.dk/?page_id=801.
Rødstrubet sanger lever normalt i maki-bevoksning ved Middelhavet. Landskabet med lave hyben-, havtorn- og pilebuske på kanten af sommerhusområdet i Nr. Lyngby og det åbne klitterræn kan godt minde om maki. Fuglen hoppede mest rundt nede i buskene, men en gang imellem kom den op og satte sig synligt – og så klikkede fuglekiggernes kameraer ellers lystigt.
Fuglefotografen Henrik Pedersen var som vanligt på plads og har givet os lov til at bringe det fine foto af fuglen her, mens fuglekiggerne fra bl.a. Sjælland og Hanherred er fotograferet af denne artikels forfatter.
Kunstigt fuglefjeld til riderne i Hirtshals
Den fine lille mågeart riden yngler i Danmark kun ved Bulbjerg, på Hanstholm Havn og på Hirtshals Havn. På Hirtshals Havn mangler der ynglepladser til arten, og der er fare for, at den forsvinder som ynglefugl på stedet inden for nogle få år.
Derfor foreslår de tre erfarne fuglekiggere Anders Østerby, Sune Riis Sørensen og Kurt Prentow, at der gøres noget. Anders er leder af Nordsøen Oceanarium’s skoletjeneste, Sune er biolog og forsker ved DTU Aqua samt naturformidler ved TV2 Bornholm, mens Kurt gennem 33 år var ansat som bibliotekar m.v. ved Nordsøen Forskerpark og er tidligere formand for de nordjyske ornitologer.
De tre har lavet en rapport, hvor de foreslår opsætning af ynglehylder på egnede steder i havnen. Denne metode er med held anvendt i Nordengland i havnebyen Lowestoft. I Hirtshals havn kunne lignende løsning laves på indersiden af østmole-hovedet, men også andre steder ville kunne fungere..
Havnen kunne måske indtænke en yngleplads til riderne i fremtidige anlægsarbejder på havnen? Hvis ikke riderne skal forsvinde fra havnen hvor de har ynglet siden 1994, er det dog vigtigt, at der handles snart. Bedste yngleår var i 2000, hvor der kom 79 unger på vingerne.
Både Hjørring Kommune, Hirtshals by og Hirtshals Havn arbejder målrettet frem mod grønnere profiler, og her er et mini-fuglefjeld som foreslået, en oplagt og helt konkret måde at hjælpe naturen og fuglelivet på. Udover at være til gavn for fuglene, vil denne løsning endvidere give et oplagt element til formidling om denne sjældne havfugl og om kolonirugende fugle, som dermed yderligere vil gavne både turister, skoleelever og naturinteresserede.
De tre foreslår i deres oplæg, fondsansøgninger til etableringsudgifter same til arbejdet med at anlægge hyldeafsatser til rederne samt udarbejdelse af formidlingsplancher med mere.
Læs hele rapporten HER