Springende delfin ved Hirtshals Fyr

En håndfuld fuglekiggere på plads ved Hirtshals Fyr den 6/10-18 var så heldige at spotte en delfin, der sprang op af vandet. De blev alle hurtigt enige om, at det var en Almindelig Delfin (Delphinus delphis) på baggrund af dens farvetegninger i grå, gullig og hvid. Det var noget af en oplevelse at se en delfin springe 4-5 gange fri af vandet i jagten på fisk.

Almindelig Delfin er en sjælden art i Danmark, men er igennem de seneste år blevet observeret mere og mere. Arten kan blive op til 2.5 meter lang, med en vægt på mellem 75-135 kg. Almindelig Delfin er en af de hurtigste hvaler og kan svømme op til 40 km/t.  Arten færdes normalt i flokke fra 20 til flere hundrede individer, men denne så ud til at være alene. Almindelig Delfin lever normalt i varme havområder og er ret almindelig i det vestlige og centrale Middehav.

Det lykkedes ikke observatørerne at få fotos af delfinen, så vi har fået lov at bringe et foto taget af Conny Jensen på Grenen den 18/8-18, hvor en anden flok fuglekiggere ligeledes var heldige at spotte en delfin.

Almindelig Delfin ved Grenen 18. august 2018 – Foto: Conny Jensen

Rå og buk på besøg

Disse to Rådyr var på besøg hos os forleden. Bukken er en fin seksender, og den har åbenbart undgået at blive skudt indtil videre. Mon ikke råen har et lam liggende et sted i nærheden?

Sæler i Liver Å

I går så to jægere en sæl i Liver Å ved Jonstrup vest for Hjørring. Det sker af og til, at sæler begiver sig op i åer for at se sig lidt omkring. Den 12/12-2010 fotograferede Henrik Pedersen fra Hjørring denne sæl ved Rødebro nogle kilometer fra Liver Ås udløb.

Spættet Sæl på åbrinken ved Rødebro, Liver Å. Foto: Henrik Pedersen

Rådyr på flugt fra Ulv?

IMG_7010a

Jeg stod og nød synet af 5 Rådyr på en mark ved Tornby Klitplantage, da de blev forskrækkede over ét eller andet og satte i løb ind mod skoven. Måske var det en Ulv, de havde set? I hvert fald er der i de senere dage fundet rester af rådyr, ligesom mystiske spor og en hule med dyre-rester er fundet, og det har givet næring til mistanke om, at Ulve er på spil. Selv stiller jeg mig skeptisk. Det er nok hunde, der er synderne.

Odderne er her


Lige der hvor Varbro Å løber ud i Liver Å, kan man se beviser for, at der lever Oddere i vandløbs-systemet. Her er der nemlig både lort og potespor af dyrene. De benytter ofte sådanne fremspring til at markere territorium. Flere har her i vinter været heldige at se Odder i Liver Å, men de er ellers mest aktive om natten, så man ser dem sjældent.

Musebesøg på foderbrættet

Et par Halsbåndmus holder til under vores terrasse her i vinter. Herfra tager de på udflugter til blandt andet vores foderhus, hvor de spiser solsikkefrø og også hamstrer til senere brug. De har fundet ud af at springe fra stakittet over på foderhuset. I går var der så drama i luften. En Brud var på jagt efter musene, og det fik den ene mus til at flygte helt op på taget af foderhuset. Her sad den i mindst halvanden time, inden den kravlede ned igen i håb om at Bruden var væk igen. Desværre fik jeg ikke et billede af den vævre Brud.
Halsbåndmusene holder normalt til i skove, men kommer ofte ind til beboelser om vinteren. Den er lidt større end Skovmusen og har en længere snude. Den kaldtes før i tiden også springmus, fordi den kan springe over en meter i længden, når den flygter.