Tre delfiner trak forbi Hirtshals Fyr

Poul Bastholm Nørgaard fangede den 13. december 2019 med sit kamera med telelinse tre delfiner, som hastede mod sydvest med stor fart, alt imens de sprang halvvejs op af vandet. Det menes at være tale om arten øresvin, som i de senere år er blevet observeret en del gange i Danmark.

Der er kun ét tidligere fund i Hjørring Kommune, nemlig ved Uggerby Strand, hvor Lars Paaby den 5. august 2019 så 5 individer af arten trække mod vest. Det menes at være de samme dyr, som senere huserede ved Skagen i oktober måned 2019.

Springende delfin ved Hirtshals Fyr

En håndfuld fuglekiggere på plads ved Hirtshals Fyr den 6/10-18 var så heldige at spotte en delfin, der sprang op af vandet. De blev alle hurtigt enige om, at det var en Almindelig Delfin (Delphinus delphis) på baggrund af dens farvetegninger i grå, gullig og hvid. Det var noget af en oplevelse at se en delfin springe 4-5 gange fri af vandet i jagten på fisk.

Almindelig Delfin er en sjælden art i Danmark, men er igennem de seneste år blevet observeret mere og mere. Arten kan blive op til 2.5 meter lang, med en vægt på mellem 75-135 kg. Almindelig Delfin er en af de hurtigste hvaler og kan svømme op til 40 km/t.  Arten færdes normalt i flokke fra 20 til flere hundrede individer, men denne så ud til at være alene. Almindelig Delfin lever normalt i varme havområder og er ret almindelig i det vestlige og centrale Middehav.

Det lykkedes ikke observatørerne at få fotos af delfinen, så vi har fået lov at bringe et foto taget af Conny Jensen på Grenen den 18/8-18, hvor en anden flok fuglekiggere ligeledes var heldige at spotte en delfin.

Almindelig Delfin ved Grenen 18. august 2018 – Foto: Conny Jensen

Rå og buk på besøg

Disse to Rådyr var på besøg hos os forleden. Bukken er en fin seksender, og den har åbenbart undgået at blive skudt indtil videre. Mon ikke råen har et lam liggende et sted i nærheden?

Sæler i Liver Å

I går så to jægere en sæl i Liver Å ved Jonstrup vest for Hjørring. Det sker af og til, at sæler begiver sig op i åer for at se sig lidt omkring. Den 12/12-2010 fotograferede Henrik Pedersen fra Hjørring denne sæl ved Rødebro nogle kilometer fra Liver Ås udløb.

Spættet Sæl på åbrinken ved Rødebro, Liver Å. Foto: Henrik Pedersen

Rådyr på flugt fra Ulv?

IMG_7010a

Jeg stod og nød synet af 5 Rådyr på en mark ved Tornby Klitplantage, da de blev forskrækkede over ét eller andet og satte i løb ind mod skoven. Måske var det en Ulv, de havde set? I hvert fald er der i de senere dage fundet rester af rådyr, ligesom mystiske spor og en hule med dyre-rester er fundet, og det har givet næring til mistanke om, at Ulve er på spil. Selv stiller jeg mig skeptisk. Det er nok hunde, der er synderne.

Odderne er her


Lige der hvor Varbro Å løber ud i Liver Å, kan man se beviser for, at der lever Oddere i vandløbs-systemet. Her er der nemlig både lort og potespor af dyrene. De benytter ofte sådanne fremspring til at markere territorium. Flere har her i vinter været heldige at se Odder i Liver Å, men de er ellers mest aktive om natten, så man ser dem sjældent.